Archiwum wiadomości - Puławski Ośrodek Kultury "Dom Chemika"

Strona główna » Archiwum wiadomości » "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków"

Archiwum wiadomości

27.01.2016

"Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków"

 "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków"

Towarzystwo Inicjatyw Własnych "Inspiracje" oraz Puławski Ośrodek Kultury "Dom Chemika" zaprasza na spotkanie z autorami książki "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków". Spotkanie odbędzie się 7 lutego 2016 roku o godz. 16.00 w restauracji Papoo. Z uwagi na przewidzianą degustację potraw obowiązuje rezerwacja stolików pod numerem tel.: 795 639 108. Po spotkaniu będzie możliwość nabycia książki.

Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej,jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach.

 

Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.

© 2012-2014 Puławski Ośrodek Kultury "Dom Chemika"